Debrecen Autó Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. „Way to Zero” – A Volkswagen bemutatta a klímasemleges mobilitás felé vezető útitervét
2021.04.30.
Újdonság a Volkswagenről

„Way to Zero” – A Volkswagen bemutatta a klímasemleges mobilitás felé vezető útitervét

Első Way to Zero Convention rendezvénye alkalmával a Volkswagen április 29-én részletesen is meghatározta a vállalat és termékei szén-dioxid-mentesítésének terveit. Legkésőbb 2050-re a vállalat szén-dioxid-semleges mérleg mentén kíván működni, új közbenső célként pedig 2030-ra 40 százalékkal tervezi csökkenteni az egy járműre jutó szén-dioxid-kibocsátását Európában – jelentősen felülmúlva a teljes vállalatcsoportra kitűzött 30 százalékos célt (bázis: 2018). Egy átlagos Volkswagen így mintegy 17 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát majd ki. Az elektromos mobilitás felé vezető átalakulás felgyorsítása mellett a gyártásnak – a beszállítói láncolatokat is beleértve – és az elektromos autók üzemeltetésének is klímasemleges mérleg mentén kell zajlania, amit a régi elektromos járművek nagyfeszültségű akkumulátorainak következetes újrahasznosítása egészít ki.

Volkswagen

„A Volkswagen célja a hosszú távon fenntartható elektromos mobilitás mindenki számára. Elindultunk a „Way to Zero” irányába és következetesen a környezet védelmét állítjuk minden tevékenységünk középpontjába” – hangsúlyozta Ralf Brandstätter, a Volkswagen vezérigazgatója. „Nagyszabású elektromos offenzívánk csupán a kezdet. Átfogóan gondolkodunk a szénmentesítésről, a gyártástól az üzemeltetés szakaszán át, egészen az újrahasznosításig, s első autógyártóként magunk is támogatjuk a megújuló energiák alkalmazásának ipari méretű bővítését.”


A Volkswagen támogatja a szél- és napenergia-parkok létesítését

A szén-dioxid-semleges elektromos mobilitás meghatározó tényezője a járművek következetesen száz százalékban megújuló forrásokból származó elektromos árammal végzett töltése. Az Európai Unió szokásos villamosenergia-összetételéhez viszonyítva már önmagában ezzel a teljes szén-dioxid-kibocsátás közel fele megelőzhető. A Volkswagen már ma is kínál ügyfeleinek zöld-áramot az otthoni (Volkswagen Naturstrom), illetve az útközbeni töltéshez (többek között az IONITY töltőállomásain). A márka most egy lépéssel tovább halad, s a Volkswagen az első autógyártóként támogatja közvetlenül is a megújuló forrásból származó energiák széleskörű alkalmazását. Ennek jegyében 2025-ig Európa különböző régióiban létesülnek új szél- és napenergia-parkok.


Az első projektekről már szerződéses megállapodás is született az RWE energiaipari vállalattal, s a Volkswagen egy összesen 170 millió kilowattóra éves kapacitású napelem-rendszer építését támogatja Németországban. A megfelelő technika 2021 végére készül el Északkelet-Németországban, a mecklenburgi Tramm-Göthenben, s a beruházás teljes egészében állami támogatások nélkül valósul meg. Közel 420 ezer napelem-moduljával ez a legnagyobb független napenergia-projekt Németországban.


A tervek szerint 2025-re a projektek együttesen mintegy hét terawattóra további öko-áramot állítanak elő. Az ID.-modellek számával párhuzamosan a megújuló forrásokból származó elektromosáram mennyisége is nő a hálózatban, amivel a Volkswagen tovább javíthatja ID.-családja klímamérlegét, illetve megteremtheti elektromos járművei szén-dioxid-semleges üzemének alapjait.


Zöld termelés és beszállítói láncolat

A „zöld üzemi szakasz” mellett a Volkswagen a gyártás és a beszállítói láncolat szénmentesítésén is dolgozik. A márka európai járműgyárai már ma is megújuló energiaforrásokból szerzik be elektromosáram-igényük száz százalékát, aminek épp a zwickaui e-autógyár az egyik úttörője, ahol az ID.-család tagjai gördülnek le a szerelőszalagról. 2030-tól a tervek szerint minden Kínán kívüli üzem kizárólag megújuló forrásból származó energiát használ majd. A jövőben a beszállítói láncolatban is következetesen azonosítják és csökkentik a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátókat, amihez az ID.3 és ID.4 akkumulátorcelláinak már ma is teljes egészében zöld-árammal folyó, s a szén-dioxid-mérleget nagyban javító gyártása szolgálhat példaként.


A Volkswagen már az idén további hosszú távon fenntartható alkatrészeket is használ ID.-modelljeiben, köztük zöld-alumíniumból készült akkumulátorházakkal és keréktárcsákkal, valamint az alacsony károsanyag-kibocsátás mellett előállított gumiabroncsokkal. Tíz kiemelt alkatrész révén járművenként mintegy két tonnával javulhat az ID.-család szén-dioxid-mérlege az elkövetkező évek során. Új modellprojektjeiben a Volkswagen központi kritériumként kezeli a szén-dioxid-kibocsátást beszállítói szerződései odaítélése során, így beszállítóival közösen kíván fokozatosan javuló klímamérleget elérni, illetve hosszú távon fenntartható beszállítói láncolatot kialakítani. A Volkswagen Group Components révén a vállalat saját alkatrészgyártásában is egyértelmű szénmentesítési stratégiát követ, ennek megfelelően a Power Day alkalmával bejelentett, akkumulátorcellákat előállító gigagyárakat is teljes mértékben zöld-árammal kell ellátni.


Az akkumulátorok következetes újrahasznosításával – amely során a jövőben a nyersanyagok több mint 90 százaléka újból felhasználhatóvá válik – szintén a szén-dioxid-kibocsátás további mérséklését kell megvalósítani. A cél az akkumulátor és nyersanyagai olyan zárt körfolyamata, amelyet a vállalat a teljes konszernre kiterjedően kézben tarthat. Ennek jegyében a Volkswagen Group Components Salzgitterben már működteti első újrahasznosító üzemét.


Az elektromos offenzíva felgyorsítása

A „Way to Zero” ütemterv középpontjában az elektromos offenzíva az új ACCELERATE márkastratégia keretében felgyorsítandó üteme áll, ahol a cél az új járművek teljes kínálatának elektromossá alakítása. A tervek szerint 2030-ra a Volkswagen európai értékesítésének legalább 70 százalékát már tisztán elektromos autók adják, ami jóval több mint egymillió járművet jelent. Ezzel a Volkswagen jelentősen túlteljesítené az Európai Unió Zöld Megállapodásában (Green Deal) foglalt előírásokat. Észak-Amerikában és Kínában legalább 50 százalékra kell bővülnie az értékesítésben az elektromos autók részarányának, ennek érdekében a Volkswagen évente legalább egy új elektromos modellel jelenik meg a piacon. Az ID.4 GTX formájában a márka még a rendezvényt megelőző napon mutatta be tisztán elektromos ID.-családjának következő tagját.


A Way to Zero Convention a politika, a gazdaság és a társadalom közötti nyílt párbeszéd

„A ’Way to Zero’ a hatékony klímavédelemre készült ütemtervünk, egyértelmű és ambiciózus mérföldkövekkel. Felelősséget vállalunk a környezetért. A ’Way to Zero’ azonban valódi versenyelőnyt is jelent számunkra, a jövőben ugyanis a munkatársak, az ügyfelek és a befektetők azon vállalatokat részesítik majd előnyben, akik társadalmi felelősségvállalásukat állítják tevékenységük középpontjába. A fenntarthatóság így a hosszú távú üzleti sikerek meghatározó tényezőjévé válik” – fejtette ki Ralf Brandstätter. „Egyértelmű ugyanakkor, hogy a Volkswagen önmagában nem szénmentesítheti a mobilitást. Ehhez a politika, a gazdaság és a társadalom közös erőfeszítései, valamint innovatív ötletek és bátor beruházások is szükségesek.”


Way to Zero Convention rendezvényével a Volkswagen a vállalat, a politika és a társadalom közötti nyílt párbeszédet kívánja elősegíteni. A koronavírus-járvány miatt teljes egészében digitális formában megrendezett, egésznapos eseményen a Volkswagen képviselői mellett politikai pártok, civil szervezetek, tudományos intézmények és vállalatok részéről több mint húsz vendég vett részt.


További információ és sajtóanyagok a Way to Zero Convention rendezvényéről: convention.vw-newsroom.com

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

Érdeklődöm a weboldalakról származó tartalom iránt
checkbox_default
checkbox_default
checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.