Debrecen Autó Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Audi és Hydro: együttműködés a fenntartható forrásból származó alumínium használatáért
2019.08.02.
Újdonság az Audiról

Audi és Hydro: együttműködés a fenntartható forrásból származó alumínium használatáért

Az Audi e-tron beszállítói lánca egyre inkább fenntarthatóvá válik: az alumínium előállításával foglalkozó Hydro most fenntartható forrásból származó alumíniumot szállít a vállalatnak, amelyet az első tisztán elektromos Audi modell akkumulátorházának elemeihez használnak fel. Az anyagot a teljes gyártási láncon keresztül környezetbarát módon és társadalmilag elfogadott munkakörülmények között állítják elő és dolgozzák fel. Ezt erősítette meg az Aluminium Stewardship Initiative (ASI) által kiállított „felügyeleti lánc” tanúsítvány is. Az ASI már 2018. októberében elismerte az Audi törekvéseit, akkor ezeknek az alumínium elemeknek a fenntartható módon történő összeszerelését jutalmazta tanúsítványával. Ez azt jelenti, hogy az Audi e-tron akkumulátorházánál felhasznált alumínium lemezek most már igazoltan felelős módon készülnek a teljes gyártási láncon keresztül, kezdve a bauxit, mint nyersanyag kibányászásával egészen az előállított végtermékig.

Audi

Mindkét partner úgy tekint a fenntarthatóságra, mint vállalati stratégiájuk kiemelt céljára és közös törekvésük az alumínium használatából származó CO2 kibocsátás csökkentése.  Az Audi célja, hogy 2025-re – a 2015-ös értékekhez viszonyítva – 30 százalékkal csökkentse a termékei teljes életciklusa során képződő CO2 mennyiségét. Óriási lehetőség rejlik a fenntartható forrásból származó és felelősen előállított nyersanyagok használatában.

Az ASI által kiállított tanúsítvány számos különböző műhelymunka eredménye, amelyeken az Audi és a Hydro egyesítették a CO2 csökkentés terén megszerzett szakmai tudásukat. „Legkésőbb 2050-re teljesen CO2 semleges mobilitást akarunk kínálni ügyfeleinknek. Ahhoz, hogy ezt elérjük, szükségünk van egy fenntartható beszállítói láncra.” – nyilatkozta Dr. Bernd Martens, az Audi igazgatótanácsnak a beszerzés és IT területekért felelős tagja. „Ennek eléréséhez párbeszédet kezdeményeztünk partnereinkkel és velük együttműködésben a teljes értéklánc mentén szeretnénk jelentősen csökkenteni a CO2 kibocsátást.” 2018. végén az Audi útnak indított egy CO2 programot a beszerzés területén, amelynek keretében eddig több, mint 20, CO2 témájú workshopot tartottak a különböző alumínium beszállítókkal.

A Hydro egyike az első alumínium gyártóknak, amely olyan fenntartható forrásból származó alumínium lemezeket kínál, amelyek megszerezték az ASI tanúsítványát is. „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az ASI által minősített alumíniumot szállíthatunk, különösképpen, hogy ezt az Audi egyik zászlóshajója, az Audi e-tron számára készíthetjük. Folyamatosan dolgozunk saját illetve ügyfeleink környezeti hatásának csökkentésén.” – nyilatkozta Einar Glomnes, a Hydro ügyvezető alelnöke. „Fontos mérföldkő ez a stratégiánkban, amelynek központi eleme, hogy az ügyfeleink dokumentáltan olyan alumínium termékeket kínálhassanak, amelyek a teljes értéklánc mentén felelős módon készültek.”

Az ASI olyat környezeti, társadalmi és gazdaságetikai kritériumokat fogalmaz meg, amelyek végigkísérik a folyamat minden szakaszát, kezdve a bauxit, mint nyersanyag kibányászásával a feldolgozás, a gyártás folyamatán keresztül egészen az alumínium újrahasznosításáig. Értékelésükben szerepel például, hogy az adott vállalat a források megóvásával kezelje az anyagot, átfogó életciklus analízist készítsen és termékeinek megalkotásakor már a tervezés során vegye figyelembe azok későbbi javítási és újrahasznosítási lehetőségeit.

További információ a https://aluminium-stewardship.org/oldalon érhető el.

 

Fogyasztási adatok:

Audi e-tron

Kombinált elektromos energia fogyasztás (kWh/100 km): 26,4 – 22,9 (WLTP ciklus szerint); 24,6 – 23,7 (NEFZ); kombinált CO2 kibocsátás (g/km): 0

Az üzemanyag/energia fogyasztásra illetve a CO2 kibocsátásra vonatkozó adat függ a jármű választott felszereltségétől.

 

A megadott felszereltségek, adatok és árak a németországi modellprogramra érvényesek. A változtatás és a tévedés joga fenntartva!

A megadott üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeket a vonatkozó jogszabályi előírás szerinti mérési eljárások során határozták meg. 2017. szeptember 1. óta bizonyos új gépkocsik típusengedélyezése már a Személygépkocsik és Könnyűhaszonjárművek Világszerte Összehangolt Teszteljárása (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure; WLTP) alapján történik, amely az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás valósághűbb mérését szolgálja. 2018. szeptember 1-től a WLTP fokozatosan felváltja az Új Európai Menetciklust (NEDC). A valósághűbb mérési körülmények eredményeképpen a WLTP során felvett üzemanyag-fogyasztási és szén-dioxid-kibocsátási értékek számos esetben magasabbra adódnak, mint az NEDC szerint mért értékek.

További információ a WLTP és az NEDC közötti eltérésekről a wwww.audi.hu/wltp oldalon található.

 

Egyelőre az NEDC-értékeket kötelező megadni, a már a WLTP szerint engedélyezett új gépkocsik esetében pedig a vonatkozó NEDC-értékeket a WLTP-értékekből kell származtatni. A WLTP kötelező érvényű használatáig igény szerint a vonatkozó WLTP-értékek is megadhatók. A tartományként megadott NEDC-értékek nem egy adott járműre vonatkoznak és nem képezik ajánlat részét, csupán a különböző járműtípusok közötti összehasonlítás célját szolgálják. A további felszerelések és tartozékok (például kiegészítő elemek, eltérő gumiabroncsméret) megváltoztathatják a jármű bizonyos paramétereit – például saját tömegét, gördülési ellenállását és aerodinamikai tulajdonságait – és az időjárási, illetve forgalmi viszonyok, valamint az egyéni vezetési stílus mellett befolyásolhatják üzemanyag- illetve elektromosáram-fogyasztását, szén-dioxid-kibocsátását és menetteljesítményeit.

 

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-, illetve elektromosáram-fogyasztási és hivatalos fajlagos szén-dioxid-kibocsátási adatairól a „Leitfaden über den Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” („Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról”) kiadványban található, amely minden értékesítési helyen, valamint a DAT Deutsche Automobil Treuhand GmbH társaságtól (D-73760 Ostfildern, Hellmuth-Hirth Str. 1.) vagy a www.dat.de internetes oldalról térítésmentesen szerezhető be.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

Érdeklődöm a weboldalakról származó tartalom iránt
checkbox_default
checkbox_default
checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.