Debrecen Autó Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Az Audi bajnokainak koronázási ünnepsége: DTM szezonzáró Forma 1 világbajnokkal és három japán márkával
2019.10.03.
Újdonság az Audiról

Az Audi bajnokainak koronázási ünnepsége: DTM szezonzáró Forma 1 világbajnokkal és három japán márkával

A vállalat történetében az eddigi legsikeresebb DTM szezon lezárásaként az Audi egy újabb mérföldkövet célzott meg a hockenheimringi zárófutamon, 2019. október 4-6. között: a négykarikás márka az Audi RS 5 DTM 50. győzelmére hajt. Azonban a konkurencia erősebb, mint valaha: a DTM futamok történetében most először hat különböző gyártó gyári csapata küzd meg egymással.

Audi

A Hockenheimringen az Audi nem csupán DTM sorozatbeli versenytársai, a BMW és az Aston Martin ellen kell bizonyítson, de a japán Super GT Bajnokság képviselőivel is meg kell küzdjön. A Honda, a Lexus és a Nissan márkák mind elhozzák turbófeltöltős versenyautóikat a hockenheimi szezonzáróra, ezt követően kerül sor a DTM és a Super GT első közös versenyére a japán Fuji versenypályáján november végén. Az egyik legnagyobb név a résztvevők között a 2009-es év Forma 1-es világbajnoka, Jenson Button lesz.

 

„Borzasztóan várom a japán márkákkal való versenyt.” – nyilatkozta az Audi Motorsport vezetője, Dieter Gass. „Szeretnénk bepillantást engedni a nézőknek abba, ahogy a DTM jövőjét látjuk. Hockenheim pedig az a pálya, amely mindig is támogatta a fantasztikus versenyeket. Ugyanakkor szeretnénk a 2019-es szezon során mutatott nagyszerű teljesítményünket egy szép lezárással teljessé tenni.”

 

Az Audi már két futammal a szezon lezárása előtt elégedett lehet a vállalat története eddigi legsikeresebb DTM idényének eredményével. Tíz győzelem, tíz pole pozíció és tíz leggyorsabb versenykör a több, mint 610 lóerős, két literes, négyhengeres turbómotoros Audi RS 5 DTM eddigi mérlege. Az év első tizenhat versenyén megszerezhető 48 lehetséges dobogós helyből 35 helyet az Audi pilótái hódítottak el. Öt alkalommal kizárólag az Audi versenyzői foglalhatták el a dobogó minden fokát és nyolc alkalommal indult csak Audi pilóta a rajtrács első sorából. Az idén eddig megtett 667 kör során 384 körben az Audi valamelyik pilótája vezette a mezőnyt. A márka már négy versennyel a szezon vége előtt bebiztosította magának a gyártók bajnoki címét, három versennyel az idény zárása előtt pedig bizonyossá vált, hogy a pilóták és a csapatok versenyében is az Audi képviselői végeztek az élen.

 

De ezt a sikert is lehet még fokozni: 1991-ben, 2015-ben és 2016-ban az Audi egy DTM szezonon belül tíz győzelmet gyűjtött be, az idei évben Hockenheimben akár ez a rekord is megdőlhet.

 

Az Audi RS 5 DTM már így is a legsikeresebb DTM versenyautó a vállalat történetében. 2013. óta az RS 5 DTM 111 versenyén 49 győzelmet és 39 pole pozíciót ünnepelhetett, 45 alkalommal pedig övé volt a leggyorsabb köridő.

 

A figyelemreméltó rekordsorozat oroszlánrésze René Rast nevéhez fűződik. Az Audi nagymenője első három DTM sorozatban töltött éve alatt két bajnoki címet nyert, 16 elsőséget, 12 pole pozíciót gyűjtött és 7 leggyorsabb kör is az ő nevéhez fűződik. Egészen rövid időn belül pedig két új rekordot is felállított: 2017. végén Rast sorozatban hat győzelmet szerzett illetve a nürburgringi hétvége szombatja óta ő az első DTM pilóta, aki egy szezonon belül hét alkalommal indulhatott a rajtrács éléről.

 

A Nürburgringen idő előtt megszerzett bajnoki címét követően az Audi Sport Team Rosberg versenyzője nyugodtan készülhet a szezonzáró hétvégére: „Nyilvánvalóan meg szeretnénk nyerni a csapatbajnoki címet.” – nyilatkozta Rast. „De a bajnoki első hely után már nincs rajtam nyomás. Egész évben a japán márkákkal való első versenyünket vártam. Most pedig igazán kiélvezhetem azt. Azt hiszem nagyon klassz lesz! Most először lesz hat gyártó autója a pályán. Ez kétségkívül nagyon különleges lesz. És a hockenheimi versenyeket mindig érdemes nézni. A Parabolika padlógázon mindig óriási élmény.”

 

A bajnokság második helyezettje, Nico Müller is eddigi legjobb DTM szezonját zárja és szintén nagyon várja a hockenheimi idényzárót. „Ez mindig kicsit olyan, mintha hazai pályán versenyeznék, rengeteg svájci szurkoló előtt.” – nyilatkozta az Audi Sport Team Abt Sportsline pilótája. „A szezonzáró mindig különleges élmény, nagyszerű hangulattal. Nagy céllal vágunk neki a hétvégének, a bajnoki második hely megszerzését tűztük ki, az ABT pedig eséllyel pályázik továbbra is a csapatbajnoki címre. Teljes erőnkkel erre összpontosítunk.”

 

Az utolsó hétvége előtt Müller 41 ponttal vezet a legjobb BMW pilóta, Marco Wittmann előtt. A csapatok versenyében az Audi Sport Team Rosberg előnye 32 pont az Audi Sport Team Abt Sportsline előtt. Hockenheimben összesen 96 pont talál majd gazdára.

 

A csapatok versenyében az Audi Sport Team Phoenix még kiütheti a harmadik helyről a BMW Team RMG alakulatát. A csapat versenyzője, Mike Rockenfeller jelenleg a negyedik helyen áll a pilóták versenyében. „Valójában a célom az volt, hogy a harmadik helyen zárjam a bajnokságot.” – nyilatkozta Rocky. „A rosszul sikerült nürburgringi hétvége után ez már nem valószínű, hogy összejön. Ezért inkább csak élvezem a szezon utolsó versenyét, nyomom, ahogy a csövön kifér és megpróbálom a legjobbat kihozni belőle. Borzasztóan várom a három japán márka autóit. Igazán izgalmas verseny lesz.”

 

A bajnokság hatodik helyén álló Robin Frijns az első DTM győzelméről ábrándozik, amely legutóbb a Nürburgringen éppen kicsúszott a kezéből. „A Super GT mezőnyével és Jenson Buttonnal együtt versenyezni egészen elképesztő lesz.” – véli a holland versenyző. „Még mindig harcban vagyunk a csapatbajnoki címért, így van miért küzdeni. A hockenheimi szezonnyitón szerzett két harmadik hellyel igazán jól szerepeltem. Úgy gondolom, hogy most is megvan az esélyünk arra, hogy hasonlóan jó eredményt érjünk el.”

 

Harmadik DTM szezonjának végén Loïc Duval első győzelmének is eljött az ideje. „Kicsivel több szerencsével biztosan összejöhetett volna idén.” – nyilatkozta a francia versenyző. „Az Audi elképesztően erős ebben a szezonban és elégedett vagyok a saját illetve a csapat teljesítményével is. Mindig az élen küzdöttünk. Nagyon várom az idényzárót, amelyet a rajongók is imádnak. Az, hogy három autó érkezik még Japánból, igazán klassz. Nagyszerű eseménynek nézünk elébe.”

 

Jamie Green korábban már kétszer is a saját javára döntötte el a hockenheimi szezonzárót. 17 győzelemmel jelenleg ő a legsikeresebb aktív DTM pilóta a mezőnyben. „Az idény utolsó futamát megnyerni igazán hálás dolog.” – véli René Rast csapattársa. „Általában tűzijátékkal köszöntik a célvonalon áthaladó mezőnyt. Nagyon menő az erről készült kép. Szeretnék segíteni a Rosbergnek, hogy megnyerje a csapatok versenyét és jó eredménnyel zárja a szezont.”

 

A WRT Team Audi Sport ügyfélcsapata első, igazán figyelemreméltó DTM-es idényében még eséllyel pályázik egy elismerésre. Az utolsó két futam előtt az ifjonc Jonathan Aberdein 25 ponttal előzi meg a BMW versenyzőjét, Sheldon van der Lindét és így kitűnő eséllyel pályázik „Az Év Újonca 2019” címre. Aberdein csapattársa, Pietro Fittipaldi pedig igazán jelentős támogatást kap a záró versenyre: a kétszeres Forma 1-es világbajnok, Emerson Fittipaldi drukkol majd unokájáért az Audi és a WRT vendégeként Hockenheimben.

 

A két hockenheimi futam 13.30-kor kezdődik, a német SAT.1 televízió pedig élőben közvetíti az eseményeket szombaton és vasárnap 13 órától. Az eseményre jegyek a www.audi.com/dtm oldalon érhetők el. A szurkolók mindenképpen látogassanak el az Audi Thrill Zone területére. A DTM Fan Village területén lehetőség nyílik a virtuális versenyzésre illetve autogramosztásokon, interjúkon és egyéb rajongói programokon való részvételre. Ezen kívül az új Audi RS 4 leleplezése is a szombat reggeli időmérő után történik majd.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

Érdeklődöm a weboldalakról származó tartalom iránt
checkbox_default
checkbox_default
checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.