Debrecen Autó Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Az Audi Le Mans-i visszatérése kezd formát ölteni
2021.05.04.
Újdonság az Audiról

Az Audi Le Mans-i visszatérése kezd formát ölteni

Az Audi a 2023-as szezonban egy elektromos sportautóval tér vissza Le Mans-ba és a sport prototípus versenyzéshez. A sikeres Audi R18 utódja már kezd formát ölteni.

Audi

„Az új LMDh kategória tökéletesen illik az új motorsport koncepciónkhoz.” – nyilatkozta Julius Seeback, az Audi Sport GmbH ügyvezető igazgatója, az Audi motorsport területért felelős vezetője. „A szabályozások lehetővé teszik, hogy világszerte nagy múltú, tekintélyes versenyeken induljunk rendkívüli versenyautóinkkal. Ezen kívül partneri stratégiánk révén kamatoztatjuk a Volkswagen Csoporton belüli együttműködéseket.”


Az Audi R18 utódja szoros együttműködésben készül az Audi testvérvállalatával, a Porsche márkával. „A Volkswagen Csoport óriási erőssége az utcai autók fejlesztése kapcsán megvalósított márkák közötti együttműködés.” – nyilatkozta Seebach. „Ezt a kipróbált modellt most átültetjük motorsportos környezetbe. Mindemellett az új sport prototípus legalább annyira hamisítatlan Audi, mint az Audi RS e-tron GT1, amely a közelmúltban mutatkozott be és amely fejlesztésénél szintén a Porsche márkával közös platformot használtuk.”


Az új LMDh kategóriában versenyző sport prototípuson az Audi Sport szakemberei jelenleg is dolgoznak a Dakar Rali versenyére készülő innovatív SUV modellel párhuzamosan. „Természetesen a Dakar csapat az idő miatt nagyobb nyomás alatt van, hiszen mindössze nyolc hónap van hátra 2022. januárjáig, amikor először veszünk részt a Dakar Rali küzdelmeiben.” – nyilatkozta Andreas Roos, aki az Audi Sportnál a gyári motorsport tevékenységekért felel. „De a Le Mans-i visszatérésünkre is tökéletesen fel akarunk készülni. Ezért mindként projekt egymással párhuzamosan, kiemelt figyelem mellett halad.”


Eközben minden, a koncepció lényegét érintő döntés megszületett. „Kiválasztottuk a futómű-partnerünket és a motorkoncepcióval kapcsolatos döntés is megszületett. Az Audi Design kollégáival közösen jelenleg is dolgozunk azon a megjelenésen, amely izgalommal tölti el a rajongóinkat.” – tette hozzá Andreas Roos. „Az első prototípussal kapcsolatban az a célunk, hogy kerekeken álljon jövő év elején és az első negyedévben teljesítse az első távokat.” Ezt egy intenzív tesztprogram követi 2022-ben. Az első versenyt a tervek szerint 2023. januárjában futja az egyesült államokbeli Daytona 24 órás megmérettetésen.


A maximális költséghatékonyságot célzó szabályok szintén érdekessé tehetik az Audi új sport prototípusát az ügyfélcsapatok számára. „Az LMDh projekttel a sport prototípusok első éveiben követett filozófiánkat visszük tovább.” – véli Andreas Roos. „Az Audi R8 80 versenyen szerzett 63 elsőségével nem csupán a legsikeresebb prototípus volt a 2000. és 2006. közötti időszakban, de rendkívül eredményes volt az ügyfelek kezében, mindamellett, hogy könnyen kezelhető autó volt a csapatok számára.”

Az új sport prototípus elektrifikációja kapcsán is ez a kiindulási pont. Célunk, hogy már a kezdetektől fogva profi ügyfélcsapatok is használják az autót a gyári nevezésekkel párhuzamosan. Jelenleg azt vizsgáljuk vállalaton belül, hogy a részleteket illetően ez hogyan működhet majd.”


Az összetett győzelemért és a bajnoki címért harcba szállni egy Audival a Le Mans-i 24 órás versenyen, a Daytona 24 órás futamon, a World Endurance Championship (WEC) küzdelmein és az IMSA sorozatban, igen vonzó lehetőség számos csapatnak. Már most nagyon sokan érdeklődnek az új LMDh versenyautó iránt.


Az Audi tartja a legnagyobb megtett távolság rekordját a Le Mans-i 24 órás versenyen és 13 alkalommal végzett az élen a világ legfontosabb megbízhatósági versenyén. Az Audi ügyfélcsapatai 2004-ben és 2005-ben szerezték meg az abszolút első helyet Le Mans-ban.


1. Audi RS e-tron GT - Elektromosenergia-fogyasztás, kombinált: 20,2 – 19,3 kWh/100km; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált: 0 g/km

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

Érdeklődöm a weboldalakról származó tartalom iránt
checkbox_default
checkbox_default
checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.