Debrecen Autó Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Marc Lichte: ”Az esztétikum a hatékonyságból ered”
2021.01.29.
Újdonság az Audiról

Marc Lichte: ”Az esztétikum a hatékonyságból ered”

„A leggyönyörűbb autó, amelyet valaha is rajzoltam.” Az Audi formatervezési vezetője, Marc Lichte ezeket a szavakat választotta 2018. őszén, amikor a márka Los Angelesben koncepcióautóként bemutatta az Audi e-tron GT tanulmányt. Két évvel később az Audi első, tisztán elektromos gran turismo modelljének sorozatgyártású változata ünnepli premierjét. Ez a tökéletes pillanat arra, hogy Marc Lichtével az e-tron GT jelentőségéről beszélgessünk.

Audi

Lichte úr, a várakozásnak lassan vége. Az Audi február 9-én bemutatja az e-tron GT modelljét. Hét éve dolgozik a márka formatervezési vezetőjeként. Egy ilyen modell debütálása még mindig izgalmas az Ön számára?

Lichte: A világpremier egy varázslatos pillanat. Ez ugyanúgy igaz a teljes Audi formatervezési csapatra és személyesen rám is. Egy új autó bemutatása egy – általában négy évig tartó - fejlesztési folyamat csúcspontja. Ez egy hosszú út, amely rengeteg munkával, számos egyeztetéssel és időnként nehéz döntésekkel jár. Ugyanakkor a végén mindannyian büszkén mutathatjuk be közös erőfeszítéseink eredményét.

 

 

A kulcsszó itt a büszkeség. A tanulmány fogadtatása igazán magasra tette a mércét az e-tron GT számára. Milyen megkülönböztető jegyei vannak az autónak formatervezési szempontból?

Lichte: Jó formaterv akkor születik, ha a termék egyszerre esztétikus és funkcionális, mindemellett a hibátlan összbenyomás részét képezi. Az esztétikus megjelenés alapját az arányok adják: rövid túlnyúlások és hosszú tengelytáv, egy erőteljes karosszérián nyugvó filigrán utastérrel kombinálva. Az e-tron GT rendelkezik mindezzel.

 

 

Merész lenne úgy hivatkozni erre az autóra, mint az Audi új dizájn ikonjára?

Lichte: Igen, kétségtelenül. Egy dizájn ikon nem a rajzasztalon születik. Egy autónak ezt a címet az utakon kell elnyernie, egy ingerekkel túltelített környezetben, amely megteremti az igényt az iránymutatásra. Az igazi dizájn ikonok rendelkeznek valami teljesen egyértelművel: például a Volkswagen Beetle vagy a Porsche 911 modellek esetében mindössze három vonal elég, hogy meglegyen a modell karaktere. Ők egészen egyértelmű kiállást képviselnek.

 

 

És az Audi milyen fellépést kíván az e-tron GT modellel közvetíteni?

Lichte: Ez határozottan „A haladás technikája” vagy idézhetném az új márkastratégiánkat, amely „Living Progress” néven fut. Történetünk során bizonyos modellek igen egyedi módon tették igazzá ezt az állítást. Az A2 a kőkemény hatékonyságot testesítette meg, a TT a formalista dizájnt képviselte, míg az R8 a kompromisszumok nélküli teljesítményt garantálta. Az e-tron GT modellel kapcsolatos kérdés éppen ezért nem az, hogy ő egy dizájn ikon vagy sem, hanem az, hogy egész pontosan hogyan fejezi ki a szemléletünket. Más szóval: a kérdés az, hogy tud új értelmezést adni „A haladás technikája” jelmondatnak.

 

 

Milyen irányt követnek most?

Lichte: Az e-tron GT egy gran turismo. Ez a kifejezés eredetileg olyan sportautókat jelölt, amelyek alkalmasak voltak a hosszútávú versenyek teljesítésére. A GT modellek azonban különböznek a valódi versenyautóktól, hiszen nagyobb kényelmet és tágasabb belső teret kínálnak. Tisztán elektromos gran turismo modellként az e-tron GT újraértelmezi ezt az egyensúlyi állapotot, és nem egyszerűsíti le a teljesítményt csupán az erőre, hanem különleges, kreatív jelentőséget társít a hatékonyságnak is.

 

 

A hatékonyság, mint a formatervezés alapja. Mit jelent ez pontosan?

Lichte: Az alacsonyabb légellenállás nagyobb hatótávolságot eredményez. Az elektromos mobilitás fizikájának ezen alapelvét mi az e-tron GT formatervezési vezérelveként alkalmaztuk. A forma a funkcióból következik, az esztétikum a hatékonyságból ered. Az új formanyelv erősebben hozza az áramlás érzését, ezáltal pedig kifinomult aerodinamikát teremt. Éppen ezért az e-tron GT formaterve jelenti az alapot a jövő elektromos modelljeinek formatervezésénél.

 

 

Ez mind igaz a külső megjelenésre. De hogyan lehetséges a hatékonyságot a belső tér kialakításánál érzékeltetni?

Lichte: Az elektromos mobilitás hozzájárul a beltér könnyedségéhez és funkcionalitásához, annyi helyet biztosítva, mint az eggyel nagyobb kategóriában szereplő modelleknél. Kívülről szemlélve kompakt, belülről nézve pedig tágas. Ennek érdekében egy szoborszerű alapszerkezetet kapott az e-tron GT, amely nem csupán a GT modellekre jellemző, vezetőre fókuszáló sportosságot hangsúlyozza, de a fenntarthatóságot is. A 2018-as autószalonon bemutatott példány prototípusként szolgált a sorozatgyártású modell számára. Saját felszereltségi csomagot kapott, amely nem használ bőrt, helyette viszont újrahasznosított anyagokra támaszkodik.

 

 

Egy sportos gran turismo, amely hatékonyság és fenntarthatóság alapján pozícionálja magát. Ez az az új attitűd, amelyet korábban említett?

Lichte: Dióhéjban. A fenntarthatóság az eredeti ötlettel kezdődik és a formaterven keresztül jut kifejezésre. Ezért az e-tron GT egy olyan gondolatot képvisel, amely meghatározza a luxusról alkotott elképzelésünket az elektromos mobilitás fejlődése során.
 
 
 
 

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

Érdeklődöm a weboldalakról származó tartalom iránt
checkbox_default
checkbox_default
checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.