Újdonság az Audiról
2019.07.04.

Számos programmal készül az Audi az 51. Kékszalag Nagydíjra

Akár 600-nál is több hajó állhat rajthoz az 51. Kékszalag Nagydíjon, amely 2019. július 18-án, 9-kor indul Balatonfüredről. Az Audi immáron tíz éve támogatja az eseményt, s ezúttal is számos programmal készül az elektromos autózás jegyében a Balaton északi-partján elhelyezkedő városban. A négykarikás márkának köszönhetően az Audi Race Cup keretében új formában mérhetik össze a sebességüket a mezőny leggyorsabb hajói.
Audi

Látványos helyszíni jelenléttel készül a 2019. július 18-án, reggel induló 51. Kékszalag Nagydíjra az Audi, amely már 10 éve támogatja Európa legnagyobb tókerülő vitorlás versenyét. A balatonfüredi Tagore sétány elején található Vitorlás téren települ ki a négykarikás márka, ahol az elektromos autózást helyezi középpontba, így az érdeklődők megtekinthetik a tisztán elektromos új Audi e-tront. Itt találkozhatnak a látogatók július 20-án az Audi szponzorált finn-dingi világbajnok vitorlázóval, Berecz Zsomborral is. Az Audi Driving Experience keretében a regisztrálók tesztvezetésen próbálhatják ki a márka legfrissebb modelljeit. A hangtalan autózást pedig a versenyzők is átélhetik, hiszen a négykarikás márka az idei shuttle élményt e-tronokkal is biztosítja számukra.

 

Az Audi jóvoltából – immáron Audi Race Cup néven – a leggyorsabb high-tech hajók ebben az évben is összemérik sebességüket és ügyességüket, a Balatonfüredi móló előtti vízfelületen, amely így mindenki számára egy izgalmas programmal szolgál majd.

 

51. alkalommal rendezik meg a Kékszalagot

A Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb eseményének számít a Kékszalag verseny, amely 2019-ben július 18-án, reggel 9 órakor indul Balatonfüredről. A rendezvény hagyományai 1934-re nyúlnak vissza, ekkor hirdette meg először a nagydíjat a balatonfüredi Hungária Yacht Club. Elképzelésük lényege az volt, hogy a Balaton Kék Szalagját az a vitorlás nyerheti el, amely a kiírt távon, az óramutató járásának megfelelően a leggyorsabban körbehajózza a tavat. 1942-ig a versenyre kétévente került sor, ezután a háború miatt kimaradt néhány esztendő, s a hagyomány 1947-ben éledt újra. 2001 óta, immáron Kékszalag néven a versenyt már évente rendezik meg, s Európa legnagyobb tókerülő nagydíjává nőtte ki magát, amelyen idén már 600-nál több hajó, s mintegy 3000 profi és amatőr sportoló állhat rajthoz.

 

A Kékszalag versenyének távja légvonalban 155 kilométer, persze a vitorlások nem egyenes úton teszik meg a távot: úgy navigálnak, hogy a lehető legrövidebb idő alatt érjenek célba. A Kékszalag Nagydíj az idén is a megszokott útvonalon halad, azaz a Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred távot kell teljesítenie a versenyzőknek.