Debrecen Autó Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Tisztelgés a V10 motor tíz éves története előtt: az Audi R8 V10 Decennium
2019.04.05.
Újdonság az Audiról

Tisztelgés a V10 motor tíz éves története előtt: az Audi R8 V10 Decennium

456 kW (620 LE) teljesítményű V10 erőforrás, bronzszínű részletek kívül és belül és korlátozott darabszám: az Audi tízhengeres motorjának sikertörténetét ünnepli az Audi R8 V10 Decennium (üzemanyag-fogyasztás l/100 km: 13,1 (kombinált), CO2 kibocsátás g/km: 297 (kombinált)) névre hallgató jubileumi modelljével. A 222 darabos limitált sorozatú jubileumi modell megjelenése egybeesik az új Audi R8 értékesítésének indulásával. A „Decennium” elnevezés a latin „évtized” (decade) szóból származik és tízévnyi motorsportos sikernek és ellenállhatatlan utcai jelenlétnek állít emléket.

Audi

Az Audi R8 V10 Decennium már a külső megjelenés alapján egyértelműen felismerhető. A különleges modell kupé kivitelben érhető el, fényezése pedig matt hatású, exkluzív Daytona szürke színű. A 20 col peremátmérőjű könnyűfém kerekek és az 5.2 FSI erőforrás szívócsonkja matt bronz bevonatot kapott. Az első spoiler, az oldalsó küszöbök és a hátsó diffúzor fényes fekete színét a szintén fekete négy karika és a fekete jelvények teszik teljessé. Az oldalsó pengeelemek és a visszapillantó tükrök házai fényes szénszálas borítást kaptak. A külső színt illetően a Daytona szürke mellett számos egyéb opció is rendelkezésre áll, mint például a gyöngyházfényű Suzuka szürke, a metálfényű Floret ezüst, Mythos fekete, Ascari kék és Kamora szürke árnyalatok.

 

Az Audi R8 V10 Decennium belső terének meghatározó színe szintén a fekete, amelyet fényes szénszálas betétek egészítenek ki. A rombuszmintás steppelésű sportülések varrásai szintén fényes fekete színűek, a kontrasztárnyalatú öltések pedig fényes réz színt kaptak. A sebességváltó fülek és az Alcantara borítással és a 12 óránál található fekete jelöléssel ellátott kormánykerék szintén rézszínű öltésekkel készültek, csakúgy mint a középső kartámasz, az ajtó oldali kartámasz és az ajtóbelső borítása.

 

A „Decennium” logó díszíti a középkonzolt, az ajtókat, a fényes szénszálas küszöbbetéteket és megjelenik a logó vetítőn is. A középkonzolon található embléma vizuálisan is kiemelkedik az őt körülvevő fényes szénszálas borításból. A logó részben matt bevonattal készült, amelynek az elkészítési folyamata az Audi szabadalma alapján történik. Az anyag felületét – egy speciális por használatának köszönhetően – néhány ezred milliméternyi mélyen érdessé tették. Az ajtóvilágítás a „Decennium” logót vetíti a földre, kiegészítve a modell limitált darabszámú jelölésével. A többi R8 változathoz hasonlóan az Audi virtual cockpit és az MMI navigation plus itt is a szériafelszereltség részét képezi.

 

Az 5.2 FSI szívómotor legnagyobb teljesítményű kivitele adja az R8 V10 Decennium szívét. 456 kW (620 LE) teljesítményével és 580 Nm maximális forgatónyomatékával 3,1 másodperc alatt katapultálja a jubileumi modellt álló helyzetből 100 km/órás sebességre és tovább, egészen a 331 km/órás végsebességig.

 

Az Audi R8 V10 Decennium 2019. tavaszától érhető el, Németországban 222 000 eurós áron vásárolhatják meg az érdeklődők, amelynek része egy exkluzív, bronzszínű „Decennium” hímzésű autótakaró ponyva is.

 

Az új Audi R8 értékesítése a jubileumi modellel egyidőben indul majd. A nagyteljesítményű sportautó még kihívóbb külső megjelenéssel lép színre, a futómű és a teljesítmény tekintetében pedig még tovább javították a mérnökök. A szériagyártású változat két szívómotorral érhető el 419 kW (570 LE) és 456 kW (620 LE) teljesítményekkel. Az opciók széles körét a belső feleszereltség elemeinek változatai teszik teljessé. Az R8 Coupé V10 quattro ára 166 000 euró, míg az R8 Spyder V10 quattro alapára 179 000 eurótól indul. A performance változatok ára 200 000 eurótól indul a Coupé, míg 213 000 eurótól a Spyder modell esetében.

 

Egy évtizedes siker: a V10-es motor az Audi R8 modellben

 

A tízhengeres szívómotor 2009. elején két változattal debütált az Audi R8 modellben. 5,2 literes lökettérfogatához közvetlen befecskendezés és 386 kW (525 LE) teljesítmény társult.

 

A 2010-ben megjelent R8 GT már 412 kW (560 LE) teljesítménnyel hódított az ügyfelek körében, míg az R8 V10 plus (2012-től) 404 kW (550 LE) teljesítményszintet kínált.

 

Az Audi átfogó módosításokat végzett az 5.2 literes FSI erőforrásán az R8 második generációjánál, amely 2015-ben vette át elődje helyét. A szívócső-befecskendezés javította a kipufogógáz karakterisztikáját, a hengerlekapcsolás (cylinder on demand – COD) rendszere pedig képes részterhelésnél az egyik hengersor lekapcsolására, ezzel is növelve a hatékonyságot. És a vonzó részleteknek ezzel még nem volt vége: az 5.2 FSI még közvetlenebb reakciója és villámgyors felpörgése rengeteg rajongót szerzett a modellnek. Piaci bevezetésekor két változatból, egy 397 kW (540 LE) illetve egy 449 kW (610 LE) teljesítményű verzióból választhattak az ügyfelek. A mostani frissítés során tovább növekedett ez a teljesítmény, jelenleg 419 kW( 570 LE) és 456 kW (620 LE) teljesítményváltozatokkal rendelhető a modell.

 

A V10-es aggregát meghatározó jellemzői a motorsport területéről származnak. Ilyen például az akár 8 700 percenkénti fordulatszámot is elérő, magas fordulatszám-tartományú koncepció, és a szárazkarteres kenés, amely alacsony beépíthetőséget tesz lehetővé. A V10-es erőforrás hengersorai 90 fokos szöget zárnak be. A maximális, 8 700 percenkénti fordulatszámnál a dugattyúk másodpercenként átlagosan 26,9 métert tesznek meg, amellyel túlszárnyalják napjaink Forma-1-es autóit. Ennél a sebességnél a dugattyúra közel két tonnának megfelelő gyorsulás hat a holtponton.

 

Az Audi R8 szíve: a V10 szívómotor

 

A nagyteljesítményű erőforrás 2009-ben debütált az Audi R8 LMS versenyautóval a GT3 sorozatban és számos sikert ért el a versenypályákon. Őt követte 2012-ben az R8 LMS ultra, majd 2015-ben színre lépett az R8 LMS második generációja is, amely aztán 2018. őszétől továbbfejlesztett formában érhető el. 2018. elején az R8 LMS GT4 csatlakozott az Audi Sport ügyfélsport programjához. A két GT kategóriában szereplő 5.2 FSI és a sorozatgyártásban elérhető erőforrás között pedig csupán minimális különbségek voltak. Ilyen módosítás a kettős befecskendezés, a szívószakaszban található légmennyiség-szabályozó, a vezérlőegység térkép és a csapágycsészék átalakítása. 10 000 kilométeres szervizintervallumával és 20 000 kilométeres futásteljesítményével az első átvizsgálásig új mércét állított az 5.2 FSI a motorsportban, és számos csapat használja még további ciklusokra is.

 

2018. év végéig az Audi R8 LMS GT3 pilótái 62 egyéni győzelmet és 78 további kategóriagyőzelmet szereztek. Az Audi versenyzői tizenegy alkalommal végeztek az élen a 24-órás küzdelmek összetett versenyében. A GT3-as versenyautó tíz éves motorsportos pályafutását további hét, 12-órás versenyen szerzett elsőség és három, 25-órás megmérettetésen szerzett diadal teszi teljessé.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

Érdeklődöm a weboldalakról származó tartalom iránt
checkbox_default
checkbox_default
checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.